11 listopada obchodzimy 97. rocznicę powrotu Polski na mapę Europy. Święto Niepodległości- to okazja do wspólnego, rodzinnego świętowania., zgodnie z tradycją. Wazne jednak , by kultywowanie tradycji, które jest przeciez formą patriotyzmu, połączyć z rodzinnym uczczeniem N ar o d o w e g o Ś w i ę t a . By ten s z c z e g ó l n y dzień, nie był tylko okazją do zasłużonego, odpoczynku od codziennego zapracowania i zabiegania, ale stał się okazją do wspólnego spędzenia czasu. By stał się świętem, które łączy pokolenia. Bo w końcu słowo " O j c z y z n a "pochodzi wprost od " ojcowizny", czyli tego co od pokoleń nalezy do rodziny.
Zanim 11 listopada stał się świętem narodowym , przez wieki był w Polsce " świętem kulinarnym". Juz co najmniej od XVII wieku, w dniu, którego patronem jest Św. Marcin, na polskie stoły trafiła gęsina.Dlaczego ? Po prostu jesienią mięso z gęsi jest najsmaczniejsze. Apogeum popularności gęsina przezywała na ziemiach polskich w XIX i pierwszej połowie XX wieku. W PRL -u tradycja jedzenia gęsiny w Polsce zanikła. Dzisiaj, jak widać gęsina powraca na polskie stoły.